Instagram
Facebook
Youtube
Uzman makaleleri
çocuğunuzun geleceğini
birlikte planlayalım!
Eğitim Danışmanı
Çocuğunuza bölgenizdeki en iyi kreşi bulmak ve en iyi Eğitimi almasını sağlamak için Danışmanlarımızdan faydalanın!
BENİ ARAYIN

Çocuklar için eğitici oyuncaklar

 

Oyun Oynamanin ve Oyuncak Seçiminin Çocuk Gelişimine Etkisi

İnsan doğası gereği sürekli gelişime açık bir vb varlıktir. Hayata gözlerini açtığı andan itibaren gelişim süreci başlar ve büyüme evrelerinde sürekli devam eder. Bebeklikle başlayan bu süreç çocukluk ve ergenlik dönemlerinde yoğunlaşır ve  zamanla akıp gider. Hem fiziksel hem ruhsal gelişimi için en önemli evre bebeklik ve çocukluk dönemidir. Bu donemde cocuk hem fiziksel gelişimi hemde ruhsal doygunluğu elde eder  ergenlik ve gençlik dönemlerine oldukça sağlıklı bir giriş yapar. Bebeklik ve çocukluk döneminde ilerleyen gelişime bircok yardımcı faktör etki eder. Aile fertlerinin ilgisi sevgisi ve sefkatinin yani sıra dış etkenlerde oldukça faydalidir. Gelisim sürecine katkı sağlayacak bu faktörlerin başında eğitici oyunlar ve aktiviteler gelir. Aile içinde başlayan bu eğitim süreci çocuğun gelişimini tamamladikca yerini kendi hayal gücüyle besledigi oyunlara birakir.
Çocukla oynanan oyunlar onun hayal dünyasına büyük katkı sağlar ve yaratıcılığının gelişmesini büyük ölçüde etkiler.Hayal dünyasını ve yaratıcılığını gelişmesinde birtakim nesnelerden, cocuga faydalı olabilecek oyuncaklardan yararlanilabilir. Oyuncak seçimi de bu esnada çok önem teşkil eder. Bebeklerde 4.aya kadar gelişim devam ettiğinden o sürece kadar oyun ve oyuncak algısı çok az etkilidir ancak 4.ayin sonunda artık yavaş yavaş farketmeye baslar. Zamanla işaret etmeye, istemeye ve  seçmeye baslar.Bebeklik döneminde henüz görme ve algılama yetisi tam olarak gelişmediği için kontrast ve renkli oyuncaklar tercih edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardir ki bebeklerin ve cocuklarin dikkatini çekecek renkli oyuncaklar ve nesnelerin içerisinde zararlı olabilecek metaryallerin varlığıdır,bebek ve çocukların cildine zarar verebilecek alerjiye yol açabilecek birtakım maddeler bulunan nesne ve oyuncaklardan kacinilmalidir.

Oyuncak seçiminde önemli olan bazı kriterler vardır.

 

Bunlarin bazıları;

 -Alacağımız oyuncakların içerisinde sağlığa zararlı maddelerin olmamasi gerekir.

-Sivri uçlara sahip,sert ve ağır oyuncaklar çocuklarımıza yaralamaya kadar varan ciddi zararlar verebilir o yüzden bu tarz oyuncaklardan kaçınmalıyız.

-Bebeklerin elleriyle tutabileceği hafif, dişlerini kasiyabilecegi yumuşak oyuncaklarda oldukça faydalı olacaktır.

-Oyun matlari da çocukların keyifle zaman geçirdiği meteryallerden biridir genelde sesli düğmeli ve sallanan nesneler de bulunur içerisinde böylece kendi kendine vakit geçirmeyi ve oynamayı öğrenebilir.

-Kolayca parcalara ayrılabilen ufak parcalardan oluşan, çocuğun ağzına götürebilecegi oyuncaklar tercih edilmemeli.

-Temizlenmesi kolay olan oyuncaklar tercih edilmelidir.

-Vurma, yaralama bir başkasına zarar verme amacıyla üretilmiş olan silah,tabanca v.s gibi oyuncak tercih dışında olmalıdır. Çünkü bu tarz oyuncaklar zamanla çocukta bir başkasına zarar vermenin olağan bir durum olduğu kanısını oluşturur.

-Hayal dünyasını geliştirebilecek,kendisi ve arkadaşlarıyla oyunlar kurabilecek,belirli meslek gruplarını öğrenebilecek oyuncaklar  çocuğun faydasına olacaktır.

-Bebeklik döneminde daha çok çekme,tutma,yuvarlama gibi kas kuvvetini güçlendirecek, motor becerilerini geliştirecek oyuncaklar tercih edilmelidir.

-Cinsiyetlere göre oyuncak seçimi ayrımı yapılmamalı,Kız çocuk bebek,erkek çocuk araba ile oynar algısı yaratılmamali tamamen eğitimine ve gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklarda tercih çocuğa da bırakılmalıdır.

-Yumusak ve peluş oyuncaklar tercih edilecekse tüyleri oldukça kısa ve temizliği kolay olan oyuncaklar tercih edilmelidir.

-Ust üste koyulabilen parcalardan ve ic içe gecirilebilecek halkalardan oluşan oyuncaklar çocuklarin kas kuvvetini geliştirdiği için tercih konusu olabilir.

-Alinacak olan oyuncakların seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kolay taşınabilir olmasıdır çocuğun oyun alanı sadece evle sınırlı olmamalı dışarıda da devam etmelidir.

''Uzmanlar tarafından oyun ve oyuncakların çocuklarin gelişiminde, hayal güçlerinin oluşumunda oldukça etkili olduğu soylenmektedir.''

Bu yüzden çocuklarin kreş,anaokulu gibi eğitim kurumlarında oyun saatlerine ve oyuncaklara çok geniş yer verilmiştir. 3 ve 4 yaş aralığında ki çocuklarla daha çok kesme,tutma,atma gibi motor gücünü destekleyecek kaslarini güçlendirecek oyunlara yonelinse de diğer yaş gruplarindaki oyunlar daha çok fiziksel aktivitelere yöneliktir. Bu gibi kurumlarda hem tek başına oynayarak hayal gücüyle urunler yaratabildigi hemde arkadaşlarıyla koordine olabildiği oyunlara yer verilir buda çocukların gelişiminde oldukça fayda saglar. Arkadaşlarıyla beraber toplu olarak oynadığı oyunlarda bir gruba dahil olma görev ve sorumluluk alma bilincini olustur,paylaşmayı  iletisim kurmayı ve hayal gücüyle yeni oyunlar oluşturmayı öğrenir. Çocuklarin fiziksel ve ruhsal gelisiminde oyuncak seçimi ve oyun  tüm bunlar çerçevesinde çok önemlidir.

Yorum Yap
Toplam 0 Yorum Bulunuyor.
Yorum Gönder
Kilitliparketasi.com | Kilittasifiyati.com | nnchaber.com | KenetCatiAnkara.com

MENÜ