Instagram
Facebook
Youtube
Uzman makaleleri
çocuğunuzun geleceğini
birlikte planlayalım!
Eğitim Danışmanı
Çocuğunuza bölgenizdeki en iyi kreşi bulmak ve en iyi Eğitimi almasını sağlamak için Danışmanlarımızdan faydalanın!
BENİ ARAYIN

Çocuklar da tik bozuklukları

Çocuklar da tik bozuklukları hakkında;
Tik bozuklukları çocuklarda en çok doktorlara başvuru nedenlerinden biri uzmanlara göre ''her yaşta olabiliyor ama genellikle 3 yaşından sonra başlamaktadır'' şeklinde belirtiyorlar.

Peki tik nedir?
Tik nedir sorusuna cevap olarak Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda şu şekilde bilgi verilemktedir.

''İstemsiz birbirinin aynı biz ona sterio tipik diyoruz. İstemsiz ve kontrolsüz yapılan hareketlerdir.bunlar genellikle göz çevresinde seyirme şeklinde olabilir kaş kaldırma olabilir veya el ve omuz sallama gibi bir takım hareketler olabilir.çocuklarda sık görülüyor ama çocuklarda görülen tik bozukluklarının büyük bir kısmı zaman içerisinde geçecek ve herhangi bir tedaviye gerek kalmayan tik bozukluklarıdır.''

Yapmış olduğumuz araştırmalara göre; Geçici tik bozukluğu hakkında; Eğer tik bozukluğu 1 yıldan az sürüyorsa biz buna geçici tik bozukluğu diyoruz.
Kronik tik bozukluğu hakkında ise; Bir yıldan uzun sürüyorsa bunlar kronik tik bozukluğu olur ve ayrı bir tedavi gerektirmektedir.

Çocuklarda tik hakkında daha fazla bilgi;

Tourette sendromu nedir ? Genellikle tikler motor tikler şeklindedir yani hareket şeklinde kendini gösterir, elini bir yere vurma omzunu oynatma kaş ve göz hareketleri ve ağzını çekme şeklinde olabilir. Fakat bazı tik bozukluklarında bu motor hareketlere ek olarak ses çıkarma buna örnek verecek olursak ağız kapalı şekilde bogaz temizleme sesi gibi yada ağzı kapalı bir şekilde kısa ‘hıı’ deme sesi gibi anormal beklenmeyen yerli yersiz sesler şeklinde kendini gösterir buna biz başka bir isim veriyoruz ve uzun sürdüğü içinde tourette sendromu diyoruz ve özel bir tik bozukluğunu akla getiriyor.

Peki tik bozuklukları tedavisinde nelere dikkat etmeliyiz ve tedavi ne şekilde olur?

Tik bozuklukları tedavisinde ilaç tavsiyesi: ''ilk odak tabiî ki anne ve babanın eğitimi ve destekleyici yaklaşımlarıdır. Mümkün olduğu kadar ilaç tedavilerinden uzak durmaya çalışmalıyız çünkü tikler zaten kendileri azalır ve artar kendisi artıp azaldığı için ebeveynlerin uyguladığı tedaviler ne kadar işe yarar tartışma konusu genellikle doktorlara tiklerin en tepe noktasında gidilir ve dolayısıyla tedavi başlayana kadar kendiliğinden azalmaya başlar bunun için biraz bekleyip görmek gerekmektedir. Eğer en tepe noktasında doktora götürürsek ve ilaç tedavisi uygulanırsa tik kendiliğinden azalsa bile bunu biz doktorun vermiş olduğu ilaca bağlayacağız fakat gerçek böyle olmayabilir bekleseydik tik beklide azalacaktı ve doktorların verdiği ilaçlar kısa sürede kullanılmıyor genellikle altı ay gibi uzun bir sürede kullanılıyor bu sebepten ötürü ilaca başlarken çok sabırlı olunması gerekmektedir.'' şeklinde uzmanlar görüş bildirmektedirler.

çocuklarda tik

Tik bozukluklarında ilaca başlanabilecek durumlar nedir?

''Eğer tik uzun süredi şiddetli bir şekilde devam ediyorsa yukarıda bahsettiğimiz ilaç tedavisine başlanılabilir. Öğrencinin okula gitmesini engelleyen, önemli şekilde sorun yaratan, ilişki kurmasını engelleyen ve işlevselliğini engelleyen durumlarda ilaç tedavisine başlanabilir.''

Uzmanlara göre tik tedavisi için ilk önce uygulanacak tedavi eğitim.!

''Aile tikler nedir nasıl ortaya çıkar tedavileri nelerdir, çocuk bu tiki ne kadar kontrol edebilir ne kadarını kontrol edemez bunların hepsini iyi bilmesi gerekmektedir ayrıca internette ve televizyonda  gördüğü bilgiler genellikle en ağır bilgiler olduğu için çocuğunun tik hastalığının böyle gitmeyeceğini bilmesi gerekmektedir. Bu sayede ebeveynlerin çocuklara daha az müdahale etmesini sağlıyor böylelikle stres kısır döngüsüne çocuğu sokmamış oluyorlar.'' şeklinde açıklamalar uzmanlar tarafından sıkça bahsedilmektedir.

Tik bozukluklarında Öğretmenlerin desteği nelerdir?

Öğretmenler çocuğun sorun çözme becerilerini geliştirmek açısından hem de çocuğun okulda negatif geri bildirimlere uğramaması için arkadaş ilişkilerine dikkat etmesi gerekmektedir. Ve şunu iyi bilmek gerekiyor ne kadar yapılandırılmamış ortamlarda olursa mesela öğretmenlerin bakmadığı ortamlar kantin, okul bahçesi ve oyun alanlarında çocuklar daha çok zorbalığa uğrar dolayısıyla buralara öğretmenlerin hep dikkat etmesi gerekmektedir. Eğer çocuk arkadaşları tarafından rahatsızlığa uğruyorsa oraya yardımcı bir personel alınmasında fayda görülüyor bu aile tarafından da olabilir tabi. Çocukları rahatlatacak  uygulamalar yapılmalıdır. Sınıftaki diğer arkadaşlarının bilgilendirilmesi  gerekir tik nasıl bir şeydir nasıl ortaya çıkar bunları sınıftaki diğer arkadaşları bildiği takdirde yaklaşımları daha farklı olabiliyor.
 

Tik bozukluklarında psikososyal yaklaşımlar.

Habit reversal alışkanlığı geri çevirme: Bu tedavi yöntemi nasıl uygulanır ? Çocugun farkındalığını sağlamak, hastalığın ortaya çıktığı zamanları tespit etme daha sonra alternatif başka davranışları geliştirmeye çalışmak yani tik yapmak yerine alternatif başka bir hareket yapmaya sağlamaya çalışmaktır. Bu yöntem etkili şekilde yapıldığı takdirde 2 yada 3 seansta etkisini gösteren bir tedavi yöntemi olduğunu göreceksiniz. Bu yöntem sadece tik tedavisinde değil saç kopartmak, tırnak yemek ve kendine zarar verme davranışları içinde kullanılabiliyor.Bu tedavi yönteminin verimli olması için kişinin yani çocuğun çok iyi motive olması gerekmektedir.

Bilişsel terapi yöntemleri: Yorum hataları üzerinde çalışma çocuğun davranışlarıyla ilgili bir yorum hatası var ise düzeltilebiliyor.bunun için anne ve babanında katılımı gerekmektedir çünkü ebeveynlerin uygun bir şekilde geri bildirim vermesi gerekiyor ki çocuğun onu nasıl yapacağını öğrensin ve devam ettirebilsin. Anne babanın katılımı, çocuğun iyi motivasyonu, iyi anlatma yöntemi ve davranışın iyi seçilmesi ve öncesindeki değerlendirme kısmını kısa tutmamak gerekiyor çünkü orada doktarlar bütün örüntüyü görecekki nezaman ve nasıl müdahale etmesi gerektiğini bilsinler ve davranışı çocuk ile beraber seçebilsinler.
Yüzleştirme/maruz bırakma ve yanıtın engellenmesi. Obsesif kompulsif tedavisinde tetikleyiciyi bulduktan sonra doktorlar  çocuğun tikle karşılaşmasını sağlayıp davranışı durdurma üzerine olan bir tedavi yöntemidir.

Sonuç olarak tik tedavisinde en etkili yöntemleri şu şekilde özetleyebiliriz.

Tik bozukluklarında ilaç tedavileri ''mümkün olduğunca az kullanım ve olduğunca düşük doz kullanımı'' Burada sağlanmaya çalışılan amaç ise tiklerin idare edilebilir bir duruma indirilmesidir, tikleri tamamen yok etmek değildir. Tamamen yok etmeyi hedeflediğimiz zaman genellikle çok yüksek dozlara çıkmak ve çok uzun süre kullanmak gerekiyor bu anlamlı bir hedef değildir çünkü kendiliğinden geçecek ve kendiliğinden azalacak bir durum için bu kadar yoğun tedaviler yapmanın bir anlamı olmamaktadır. Yan etkilerini düşündüğümüz zaman  antipsikotik ilaç grubu sık kullanılıyor ve her ilacın kendine göre yan etkileri bulunmaktadır. Kalıcı hareket bozukluğu  yapabiliyor olması en çok şikayet edilen yan etkileridir. Atipikantipsikotik ilaçlarda ise  daha çok metaboliktir kilo arttırma gibi yan etkileri olabiliyor bu yüzden mümkün olduğunca bu ilaçları çok dikkatli kullanmalıyız ancak ağır ve düzelmeyen durumlarda ilaca başvurulmalıdır.

Okuduğunuz makale ile ilgili bilgiler uzmanlar tarafından derlenen bilgiler olmakla birlikte, tedavi ya da öneri yerine geçmeyeceğini unutmayın, bu gibi durumlarda en yakın hastane ya da aile hekiminize başvuru yapmanız önerilmektedir.

Yorum Yap
Toplam 0 Yorum Bulunuyor.
Yorum Gönder
Kilitliparketasi.com | Kilittasifiyati.com | nnchaber.com | KenetCatiAnkara.com

MENÜ